TOMYAM THAI ASLI KEGEMARANKU...HUHUHU
Bahan-bahan ( Sekeluarga )
- ***PERENCAH TOMYAM***
- 5 ulas bawang merah
- 2 biji cili merah
- 5 biji cili kering
- 1 inci lengkuas
- 2 batang serai
- 1 sudu udang kering
- 3 helai daun limau purut
- 1 inci belacan (dibakar)
- air asam jawa, gula & garam
- ***SUP TOMYAM***
- 1/4 ekor ayam
- 5 ekor udang
- 2 ekor sotong
- 1 biji bawang besar (potong enam)
- 5 ulas bawang putih (diketuk)
- 1 inci lengkuas (diketuk)
- 2 batang serai (diketuk)
- 1/2 batang lobak merah, bunga kobis dan sebagainya
- 5 helai daun limau purut
- 1 biji tomato (potong empat)
- 1 sudu besar perencah tomyam buatan sendiri
- 1 sudu besar sos ikan
- 2 biji limau nipis
- 3 sudu susu cair / susu sejat
- cili padi
- garam
- daun ketumbar
Cara-cara
- Mula-mula sediakan perencah tomyam. Kisar kesemua bahan kecuali air asam jawa, garam dan gula bersama sedikit air. Kemudian panaskan sedikit minyak. Tumis bahan kisar sehingga naik bau. Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa. Masak sehingga menjadi pes. Sejukkan dan simpan di dalam peti sejuk. Perencah boleh disimpan. Kalau nk guna boleh ambik..
- Untuk tomyam, rebus ayam beberapa minit bersama air. Masukkan bawang besar, bawang putih, daun limau purut, serai, cili padi dan lengkuas. Kemudian masukkan sotong, udang, sayur-sayuran seperti lobak merah, bunga kobis, tomato dan sebagainya.
- Masukkan pes tomyam, sos ikan, perahan limau nipis dan sedikit garam.
- Padamkan api. Masukkan susu cair dan daun ketumbar.
- Tomyam sedia dihidang.
KEBAB BEGER
roti pita wholemea
1 biji burger
(daging/ayam)
1 biji timun 1 biji tomato
mayonis
lada sulah
cili sos
CARA MEMBUAT
Goreng burger sehingga masak dan potong dadu.Timun dan tomato juga dipotong dadu, mengikut citarasa, penggemar sayur boleh memasukkan bahan2 ini dengan lebih. Bakar kan roti pita tadi di atas api yang perlahan, sentiasa balik2 kan roti tersebut agar tidak hangus sebelah. Kemudian potong roti pita tersebut menjadi dua dan buka bahagian yang terbelah. Gaul daging burger, tomato dan timun tadik bersama dengan mayonis dan sedikit lada sulah juga cili sos. Akhirnya letakkan bahan gaul tadik didalam roti pita yang disapukan dengan sedikit mentega. Selamat Mencuba.. (untuk satu org)
bhn2
½ paket bihun (direndam ngn air)
Bahan Kisar:
6-8 tangkai cili kering
segenggam ikan bilis kopek
3 ulas bwg putih Bahan Lain:
2 Biji Telur
½ cwn kicap cair
Garam dan bahan perisa
Minyak untuk menumis
Air secukupnya (ikut kuantiti bihun)
cara masak
Panaskan sedikit minyak dan masukkan telur dan pecah2 kan (wat telur hancur). Angkat dan asingkan.
Tumis bahan kisar sehingga garing, masukkan kicap, garam, perisa dan air.Biar mendidih. Masukkan bihun dan gaul rata. Akhir skali masuk telur. Siap.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan